Categories
Без категория

Маркетинговата стратегия на малкия бизнес

Успехът в локалното търсене трябва да е основна точка от маркетинговата стратегия на всеки малък и среден бизнес. Има прости и ефективни начини, които биха помогнали на всяка фирма да бъде на топ позиция в резултатите от местното дирене. Планът включва социалните мрежи, оценки и ревюта, както и контакти с медиите.

1. Правилното оптимизиране на бизнес сайт – Оптимизацията на сайта има ключово значение за успешното локално търсене. Има някои определени действия, които са насочени именно към доброто класиране в местното търсене. На първо място трябва да се помисли за домейн име, което отговаря на вашия бизнес и специфичната му локация. Допълнете освен това и оптимизацията за локално търсене, като включите ключови думи, които описват бизнеса ви. При изграждане на съдържанието на сайта си, впишете името, адреса и телефония си номер на страницата за контакти. Това е основен елемент при оптимизация за локалното дирене. Намерете и начин да направите отделна страница на своя сайт с тази информация. Можете да създадете например секция „За нас”.

2. Подобрете присъствието си в местните справочни сайтове – Това е много важен компонент от локалното търсене. Намерете няколко сайта, които събират информация за местния бизнес. Погрижете се да се регистрирате, като дадете най-прости данни за фирмата. Задължително е да попълните име, адрес и телефонен номер.

3. Осигурете си адекватна стратегия за изграждане на връзки – Това е чудесен начин да накарате местната общност от потребители да говори за вас. Локалното ви търсене може доста да се подобри, ако споделяте линкове в социалните мрежи. Това ще принуди и клиентите ви да ги споделят. Освен това можете да помислите за спонсорство или участие в местни събития. От това ще получите и повече споменавания в медиите. Името ви ще се утвърди в местната общност, както и в резултатите от локалното търсене.

4. Окуражавайте и отговаряйте на мненията на клиенти – Неведнъж е ставало дума, че това е наистина много важен компонент от локалното търсене. Можете да помислите за благодарствен имейл, който да им изпращате, след като са направили покупка. Освен това, за да подобрите класирането в местното дирене, отговаряйте и на коментарите, които са оставени за вас. Това включва и негативните коментари. Направете го бързо и дайте да се разбере, че това е изолиран случай, а не практика в компанията ви. Това е начин да изградите своя авторитет сред местната общност.

5. Бъдете активни в социалните мрежи – Това е много голяма част от перфектното класиране в локалното търсене. Погрижете се бизнеса ви да присъства във Facebook, Google+, Twitter, Pinterest, Instagram, както и други популярни мрежи. Много хора търсят информация за местните фирми точно чрез тези канали, затова се постарайте да предоставяте интересно и полезно съдържание. Това ще се отрази положително на резултатите ви в локалното търсене. А оттам и приходите ви ще се повишат.

6. Медийно отразяване – Това е много добър начин търговската ви марка да стане разпознаваема. Можете да се опитате да влезете в контакт с местните блогъри и новинарски сайтове. Освен това действията ви биха могли да ви спечелят надеждни линкове, които да помогнат за локалното търсене. Окуражавайте ги да използват вашите продукти или услуги, като след това напишат материал с мнението си за вашия бизнес.