Categories
Без категория

Нужно е да знаеш за твоето бебе

Независимо от факта с каква скорост се развива твоето дете, това което научава през първата година от живота си, е твърде много и то го усвоява с невероятна скорост. Наслаждавай се на това прекрасно време и:

• не забравяй да показваш на бебето, че всеки негов успех те радва. Така ще го поощряваш към нови „подвизи”;

• още от първия ден говори на малкото човече. Разказвай му за всичко, което те вълнува и радва;

• спрямо възрастта предлагай различни подходящи занимания, които ще развият нови умения у детето;

• не сравнявай твоето съкровище с другите деца или с нормите на развитие в различни таблици. Сравнявай го най-вече с него самото – какво е можело да прави преди седмица или месец и какво може сега. Разбира се, не изключвай и това, че моторното развитие е показател за здравето. То може да бъде сигнал за сериозни заболявания. Затова има ли нещо, което те смущава в развитието на малкото човече, непременно потърси консултация със специалист.

• залъгалките  винаги трябва да са минати през стерилизатор. Това може да стане и чрез изваряване, след което можете да полеете бибероните със студена вода, за да се охладят и да са готови за употреба.

• Пригответе си няколко броя залъгалки. Тъй като често падат, а следовател но се цапат, добре е да разполагате с резервни. Не ги облизвайте, преди да ги дадете на детето! Това е изключително вреден навик на много майки, чрез който вкарват в организма на рожбата си от собствените си микроби.

• Кърменето е идеалното за Вашето бебе!
Майчиното мляко е най-добрата храна. Храненето на майката е основно за поддържането на лактацията. Кърменето може да се повлияе неблагоприятно от храненето с биберон. То е трудно да бъде въстановено, след евентуално прекъсване. Млеката за кърмачета и преходните млека се използват само след препоръка на специалист.