Categories
Без категория

Google Пингвин или новия алгоритъм за борба със спам-а

Google пингвин е новият алгоритъм на Matt Cutts за борба със сайтовете, които използват спам техники за да манипулират класирането в търсачките. Въпреки, че новият алгоритъм бе стартиран на 24.04 все още се наблюдават промени в резултатите на търсачката. Идеята на Google е да спре напълно използването на спам техники като покаже, че те са рисковани и могат да навредят на вашият уеб сайт. За жалост, много уеб мастъри се оплакаха от новия алгоритъм. Предполагаше се, че той ще засегне около 3% от уеб сайтовете но по мои наблюдения те са много повече.

Във официалния блог на Google се развихри дискусия от уеб мастъри, които се оплакват от новият алгоритъм. До момента има повече от 700 коментари като 99% от тях негативни и никакъв отговор от страна на Google Spam Team. За момента нещата са пълна мъгла. За щастие резултатите в Българските класации не са толкова променени. Все още няма оплаквания за кой знае какви промени, но повечето уеб мастъри се притесняват (и със прави) за техните уеб сайтове. Най-голям е ефектът върху уеб сайтове, които са на Английски език.

Възникнаха много въпроси и един от тях е: Отвори ли вратичка Google за хора, които некоректно се стремят да съборят конкуренцията си от по-високите позиции в търсачката. Мисля, че това изследване ще ви отговори на този въпрос. Това изследване напълно показва, че хората които с оптимизация има от какво да се притесняват.

Как да се предпазим от новото отроче на Google, наречено “Пингвин”.
На този въпрос ми е много трудно да отговоря. От няколко дни правя тестове, но до момента без резултат. В мрежата няма особено много информация за новия алгоритъм и малкото, което е написано по темата са само догадки. От това, което съм забелязал лично е, че търсачката наказа сайтове със прекалено много връзки съдържащи един и същ или няколко подобни Анкър текста (Anchor Text). Качеството на тези уеб сайтове не се гледа във случая, много хора алармират за подобни проблеми. Вече споменах, че над 700 негативни коментара са публикувани в блога на Google по този въпрос. Във същото време сайтове със малко връзки и без Анкър текс се класират на по-високи позиции. Дори тези, които са със много ниско качество. Хубаво ще бъде да преразгледате връзките към вашия уеб сайт и да направите малко промени.  Не се знае кога пингвина ще дойде в България с пълна сила.