Categories
Без категория

Анаболните стероиди, мъжката потентност и медицината

Известно е, че когато прехвърлят дадени години, мъжете изпитват слабо сексуално желание и по-често изпадат в криза. Стават жертва на променливото си настроение, а мускулната им маса, заедно със силата намаляват. Тези симптоми са характерни за отскоро наблюдаваното състояние, наречено от учените мъжка менопауза.

Думата менопауза е съставена от гръцките думи meno (месец) и pausis (прекратяване). Създава впечатлението, че е заета думата обясняваща спирането на менструалния цикъл при жените. Разбира се, двете понятия нямат нищо общо, защото при мъжете тези процеси протичат различно.

Мъжките полови жлези не спират така, както яйчниците при жените. При мъжете процесът е постепенен, за разлика от подобния процес при жените, а и не засяга всички от тях. С течение на годините нивата на тестостерон намаляват, а сексуалните промени стават причина за житейска криза.

Жените понякога смятат, че те са виновни съпругът им на средна възраст да стане импотентен, но дори когато е в перфектно здраве и не употребява алкохол или тютюн, има вероятност мъжът да изпита намаление на сексуалната потентност, резултат от намалените нива на тестостерон. При повечето мъже това се случва в средата на петдесетте или шестдесетте години.

Отскоро в медицината се практикува употреба на анаболи и стероиди при изготвянето на терапевтични програми за мъже в напреднала възраст. С течение на годините отделянето на тестостерон намалява, а продукцията на протеина, наречен sex hormone binding globuline нараства. Хормонът се свързва с протеина и така нивото му в тъканта се понижава. Допълнителното приемане на хормона под формата на стероид стимулира сексуалното развитие, растежа на костите и мускулите, влияе  върху доброто настроение и предизвиква сексуалното желание.

Освен това анаболите се използват при лечението на мъже, които имат повредени, нефункциониращи, или липсващи тестиси. Учените разработват формули на стероиди, които да поддържат нивото на мъжкия хормон максимално стабилно, чиято цел е да се избегне непостоянството при сексуалната дейност и емоционалното състояние на тези мъже.

Препаратите, които се използват за медицински цели се различават от стероидите, приемани от спортистите, тъй като са предназначени за хора, които не натоварват усилено мускулите си. Съществуват много и различни форми на употреба на анаболи в медицината с цел увеличаване на тяхната ефективност, като подкожни импланти, носови капки или гелове за мазане върху кожата.