Categories
Без категория

Бебешки колики. Какво представляват коликите?

Бебешките колики са състояние на силен плач, често за дълъг период от време, без видима причина. Състоянието се появява обикновено след около три седмици от раждането на бебето и отшумява до към навършване на четиримесечна възраст. Бебешките колики се срещат по-често при деца, които са на изкуствено хранене, но се срещат и при кърмачетата. Пристъпите обикновено започват по едно и също време през деня, което най-често е късния следобед.

Тъй като причината за коликите не е напълно установена, няма конкретни признаци за появата на това състояние. Симптомите, по които можете да различите появата на колики са силен плач, който трае около три, четири часа на ден. Това се повтаря около три пъти седмично и продължава няколко месеца.

Една от причините за появата на колики е все още недостатъчно развитата храносмилателна и нервна система на детето. Храносмилателните мускули са все още слаби и движението на храната е затруднено. Това води до чести стомашни разстройства и колики. Друга причина за това състояние може да бъде храната, която консумира кърмачката. Тя може да причинява подуване на корема и отделяне на газове.

Преди да предприемете лечение на колики трябва да сте убедени, че причините за плача не се дължат на някои други фактори, като нужда от смяна на пелените, чувство на глад, прекален шум или светлина, горещина или студ и др.

Все още няма създадено лекарство за лечение на колики. Педиатрите могат да имат различни подходи към това състояние в зависимост от причините, които го предизвикват. Родителите могат много да помогнат за облекчаване на спазмите на бебето. Могат да използват биберони, да масажират с въртеливи движени гърба или корема на бебето. Един изпитан начин за справяне с коликите е когато държите бебето в изправено положение, като внимателно придържате брадичката му. Съществуват различи хомеопатични лекарства, които са доста ефикасни при появата на колики. Този вид лечение е евтино и напълно безопасно.