Categories
Без категория

Каква е разликата между касовите и патронните брави?

Сигурно сте си задавали въпроса, каква е разликата между патронните и касовите брави. При т.н. касови брави, ключът попада директно в бравата и посредством завъртане задвижва заключващия механизъм на бравата.

Касовите брави обаче нямат адекватна защита срещу пробиване, което ги прави до голяма степен податливи на криминални манипулации от страна на крадци. Ако крадците искат да отключат вратата, то те могат да продупчат бравата и да достигнат до заключващия механизъм, като по този начин те отключват вратата.

Освен посоченият по-горе начин за отваряне на касови брави, то съществуват и специални инструменти, които крадците притежават и използват изключително умело, за да отключат този тип брави и то без вдигането на голям шум, както би се получило, ако се наложи разпробиването на вратата. Най-добре е, ако вашата брава е от този тип да я замените с по-сигурна секретна, която да повиши нивото на безопасност в дома ви.

Бравите с патрон са значително по-надеждни в сравнение с касовите брави. При този тип брави заключващия механизъм се достига посредством предаването на задвижващ момент от патрона към бравата. Предлагат се и специални патрони притежаващи подобрени защити срещу чупене и разпробиване. Специалните ямкови патрони притежават редица предимства пред секретните, защото са доста по-трудни за отключване от крадци.

Ако попитате специалист ключар, той ще ви препоръча да поставите допълнителна бронировка, която ще гарантира спокойствието и комфорта във вашия дом.