Categories
Без категория

Кой какво открива за парфюмите?

Кой какво открива за парфюмите?

Като за начало да започнем с това, че арабин е открил розовата вода.
За  Средновековието главният успех на парфюмите по онова време  достигат арабите. Те имали огромна страст  за изучване  на различния и богат растителен свят, както и развитието на алхимията и медицината в онзи  период карат много източни учени да търсят много и различни методи които са за  извличане на есенции от растения, като се и  съобразяват със стадиите на луната.Много маркови парфюми използват вида на луната за своя реклама, марки като paco rabanne 1 million, или пък парфюм булгари и много други също имат такива лунни аромати.Именно на това неспирно експериментиране  с цветчета от видове рози в желанието си да намери панацея за всички болести, известният  учен както и голям  философ Авициена открива дестилацията , това е един много важен  способ за отделяне на концентриран екстракт , метод, който и в днешнидни се използва. От тази технология поставя началото на една модерна парфюмерийна производителност. Прозрачната  „розова вода” от  Авициена, става една от най-важните експортни стоки на Изтока.Тя   се използвала  и за ароматизиране на най-невъобразими неща, дори и кафе. По късно започват да работят домашни майстори за  парфюмерия, те създават ароматни масла както и течни ароматни смеси .Розовата вода може да не се използва от всички модели на парфюм булгари, но се използва като главна съставка в много от козметиката ни сега.

Унгарците пък с течение на времето  добавят алкохол. Чували сте за „унгарска вода” , която е направена още през 1370 година  за унгарската кралица Елизабета. Продажбата н апървият парфюм се осъществява  приблизително през 1674 – 1675 г. във Франция.

Да поговорим малко и за одеколонът и Бонапарт. Императорът имал желание всеки месец да получава по 2  бутилки от ново  немско изобретение , това била много силно ароматна Кьолнска вода . Одеколонът е бил  патентован през 1709 година от братята от Германия – Фарини. Това  е смес от алкохол, вода и растителни екстракти.Ползвали го сутрин след бръзнене. Бил използван и за обработване на раните на офицерите.