Categories
Без категория

Косопад поради стрес.

Косопада може да бъде причинен от много фактори. Един от тях е наличието на стрес. Стресът и здравето са взаимно свързани и загубата на коса е един от страничните ефекти при прекомерен стрес. Той води до отслабване на космените фоликули и спиране на космения растеж.

Ако сте имали стресов период, това може да предизвика косопад, който ще се прояви три месеца след стресиращото събитие. Ето защо е трудно да се открие дали стреса има някаква роля в загубата на коса. Ако сте страдали от каквато и да е физическа или психическа травма, това може да доведе до заболявания като телогенна ефлувиум и алопеция ареата. При телогенна ефлувиум, косата спира да расте и започва да пада след два или три месеца. След 6-9 месеца отново започва да расте. Алопеция ареата предизвиква косопад в рамките на седмици. Косата обикновено започва да пада на петна, но може да засегне целия скалп както и цялото тяло. При това заболяване косопада може да започне още преди стресовия период да е приключил.

Лечение при косопад.

Подходящи продукти за укрепване на косъма са кокосово масло, синапено масло и рициново масло и др. Те ще помогнат за възстановяване на косата. Смесете горепосочените продукти в равни количество и нанесете върху скалпа за една нощ. Това е доста ефективно лекарство, което ако се прави веднъж седмично има голям ефект за лечението на косопад.

Когато съществува косопад поради наличие на стрес е добре винаги да се съветвате с лекар. Ще ви бъдат зададени въпроси за вашата диета, какви лекарства вземате, страдате ли от някое друго заболяване, редовен ли е менструалния цикъл и др. Може да се наложи да се подложите на кръвен тест, заедно с биопсия или други изследвания, за да се намерят причините за косопада. Лечението е възможно в зависимост от вида на косопада. Медитацията ще бъде от голяма полза за намаляване на проблема. Опитайте се да я направите в продължение на петнадесет минути до един час всеки ден, в чиста и спокойна атмосфера.