Categories
Без категория

Кухните – място за семейни срещи

Както всяко нещо, така и кухните са подвластни на огромна трансформация през годините. Някога разположените в края на къщата кухни отстъпват място на изнесените на преден план стилни стаи. Тънкият момент пред дизайнерите е подредбата на отворени дизайни, обърнати към трапезарията или съединяването в едно на кухнята с трапезария или хол. Когато се прави на дизайн на кухня, съществуват някои неща, които трябва да се премислят, като например ще има ли остров? Модерен или по традиционен дизайн предпочитате? Вида на оборудването, което ще разположите в нея? Силата и вида на осветлението?

– Слагайте кухненски аксесоари на тавана
Създайте визуална граница между двете помещения без да издигате паравани. Изискана закачалка за чаши, кухненски аспиратор или винаги полезен шкаф, монтирани на тавана са чуден начин за това.

– Осветление под обзавеждането
Лампата в повечето случай не привлича особено внимание при проектирането на кухнята. Действителността обаче е, че дори с добра светлина в кухните, шкафовете в повечето случай остават мрачни. Чрез няколко добре монтирани луминисцентни или диодни лампи, цялото помещение ще изглежда доста по-голямо и уютно.

– Разпределете си сандъците предварително
Определете първоначално кои шкаф и чекмедже за какво ще се употребяват и колко място ще ви трябва изобщо в кухнята. Отлично начало е да определите големината на кухненския плот. Вземайте идеи от обзавеждането, което сте ползвали досега, определете кое ви е липсвало и кое е било излишно.

– Кухните като неразделна домашна стая
Без значение дали ремонтирате кухнята си или правите нова в нова къща, има някои неща като наличието на остров например, с които трябва да се съобразите. Например ако искате да свържете кухнята с хола, може да го извършите със стилен бар-плот – едновременно удобен и стилен. Дори може да поставите печката като част от плота и така докато готвите, може да разменяте по някоя и друга приказка с гостите си.

– Кухня – коридор
Доста дизайнери препоръчват експлоатацията на кухня тип коридор или т.нар. U-образни кухни. Перфектна, когато кръстосвате между котлона и мивката.

– Кухненските плотове
Гранит, Мрамор, Варовик са сред най-използваните естествени материали за плотове, употребявани в наши дни. Използването на керамични плочи определено е доста предпочитано сред интериорните дизайнери, тъй като те са практични и се намират в много различни цветове. Термоплотовете от изкуствени материали и са отличен избор заради отношението цена качество, което осигуряват и отново изобилието на богата цветова гама. Дървените плотове, от естествено дърво, са определено хубави, но им липсва издръжливост на влага и нагряване и затова доста рядко намират приложение в кухнята.

– Обзавеждането на кухнята определя тона за цветовата палитра на интериора
Шкафовете в кухните са главни при определяне на общата визия на цветове за интериора в кухнята. Например за светъл интериор, спрете се на светла дървесина – дъб, явор, кестен, бреза, бук.