Categories
Без категория

Някои съвети за преодоляване на грипа

Грипа е заболяване, което засяга дихателните пътища и е причинено от грипен вирус. Въпреки, че повечето симптоми на грип са сходни с тези при обикновена настинка, инфекцията с грипен вирус е по-тежко състояние. Ако не се лекува навреме, симптомите на грип могат да предизвикат усложнения, които в някои случаи завършват фатално. Вирусът на грип може да се разпространи от заразен човек чрез кашлица или кихане. В повечето случаи грипа се разпространява в края на есента и зимата. Това е така поради намаляване на функциите на имунната система в този период от годината. Възрастните хора, които са навършили 65 години, малки деца или хора с белодробни и сърдечни заболявания са изложени на голям риск от развитие на усложнения.

Какви са симптомите при грип

Симптомите на грип са подобни на тези при обикновена настинка. Много често грипа остава недиагностициран в продължение на дни. Някои от най-често проявените симптоми на грип са:

–          Повишена температура около 38 градуса по Целзий;

–          Втрисане;

–          Възпалено гърло;

–          Болки в тялото и мускулите. Обикновено в гърба, ръцете или краката;

–          Силно главоболие;

–          Хрема и суха кашлица;

–          Слабост и умора;

–          Загуба на апетит;

–          Гадене и повръщане;

Симптомите на грип могат да започнат в рамките от 1 до 4 дни след контакт с вируса. Ефектите от заболяването обикновено отшумяват след 2-3 дни, но кашлицата може да се задържи в продължение на 10 дни.

Какво лечение да предприемем срещу грип?

Някои от най-препоръчваните лечения в домашни условия включват:

–          Достатъчно сън и почивка помага на имунната система да се пребори с грипния вирус. Тъй като в резултат от треската и високата температура организма губи много течности, приемането на вода и сокове, помага за хидратирането на тялото. Трябва да се изключи употребата на алкохол и цигари, за да може организма да се възстанови по-бързо. Пазете се от хора, които са заразени с грипен вирус. Информирайте вашия лекар, веднага след като забележите първите симптоми на заболяването.

Възможно е да ви бъде предписано лечение с Тамифлу. Това лекарство предотвратява разпространението на вируса и по този начин помага да се намали интензивността и продължителността на симптомите. За най-голям ефект от лечението с Тамифлу, приема на лекарството трябва да започне в рамките на 2 дни от появата на симптомите. Не забравяйте, че всяко лечение с медикаменти, трябва да бъде съгласувано с вашия лекар.