Categories
Без категория

Оптимизация за търсачки

Искате да си направите сайт или блог, или вече имате такъв! Възниква въпроса: А как да излизам по-напред в резултати при търсения свързани с моя сайт в търсачки? Отговора е само един: Нуждаете се от SEO.

Какво е SEO? SEO е “Search Engine Optimization”, на български – оптимизация за търсачки.

Какво представлява оптимизацията за търсачки и имам ли нужда от нея?

Оптимизацията за търсачки може да се обясни като процес, който започва с редактирането и оформянето на съдържанието на самия сайт и продължава с помощ от други сайтове, под формата на обратни връзки, така наречените линкове към Вашия сайт. Оптимизацията за търсачки на самия сайт, цели създаване на лесно разпознаваемо и достъпно, за роботите на търсачки, съдържание с цел индексиране и откриване на ключовите думи и фрази, за които се оптимизира сайта. Представете си, че Вашият сайт е книга на дадена тема, а търсачката е библиотекаря, които трябва да насочи читателя търсещ книги на същата тематика към правилните заглавия, но за да го направи трябва вече да е прочел тези книги и да ги е описал и подредил правилно в съответните им категории. С едно изречение – библиотекарят (търсачката) трябва да има информацията, за да е максимално полезен на читателя и да го улесни при намирането на подходящите материали. Да, но в библиотеката има много книги на теми сходни с моята. Тук на помощ идват препоръките от читатели (линковете, връзките от чужди сайтове към Вашия, които се разглеждат от търсачката като критерии за полезност и доверие) за Вашата книга, колкото повече препоръки и положителни отзиви има, толкова по-малко вероятно е тя да събира прах на лавиците. Точно по-този начин работят и търсачките – индексират Вашия сайт, класифицират го и го показват по-напред или по-назад в резултатите спрямо броя обратни мнения, които са получили за него под формата на обратни връзки (линкове).

А сега на въпроса имам ли нужда от нея – SEO оптимизация за търсачки? Връщайки се на примера горе, ще Ви попитам, какво искате, Вашата книга да бъде препоръчана от библиотекаря и четена или да събира прах по лавиците.

Мисля, че мога да отгатна отговора и сам – Да, имате нужда от оптимизация за търсачки!