Categories
Без категория

Поддръжка на сайт

Поддръжката на един добре направен сайт е сериозна задача. За съжаление, често се случва този процес да бъде пренебрегван от собствениците на уеб сайтове. Инвестира се единствено в реализирането на уеб проекта. Но изработката и стартирането на сайта са само началото на един дълъг процес. Изключително важна е добрата поддръжка с цел задържане на потребителите на сайта. Един проект е успешен, ако той се развива и поддържа.

Защо ни е нужна поддръжка на сайта?

– Всеки уеб сайт в даден момент има проблеми, които не са предвидени. Дори и да ползвате услугите на най-добрият разработчик, да имате най-качественото съдържание, разполагате с най-добрият хостинг на пазара, но всичко това не Ви защитава от появата на проблем. Ако не сте предвидили мониторинг и поддръжка на вашият сайт, какво се прави в този момент? Основната цел на даден уеб сайт е да бъде на разположение на своите потребители през цялото време.

– Потребителите не са търпеливи. Ако попаднат на проблем във вашият сайт (сайта Ви не работи в момента или има проблеми със зареждането например), то е почти сигурно, че те няма да останат с добри впечатления от него и вероятно бързо ще го напуснат.

Ако не поддържате сайта си, то неминуемо потребителите ще започнат да се натъкват на проблеми и ще започнат да гледат на сайта Ви като не особено професионален и компетентен. Ето защо е необходимо да се правят подобрения по сайта. Хубав подход е да се събира обратна връзка от потребителите. По този начин ще сте наясно какво е хубаво да се подобри.

Вашите конкуренти вероятно са се погрижили за поддръжката на сайтовете си. Ако се издъните, вашите потребители ще изчезнат и дори няма да усетят липсата Ви. В интернет (а и не само) може да се намерят много ваши алтернативи.

– Не на последното място е цената за поддръжка на сайт. На пазара може да намерите изобилие от подобни предложения. Цената зависи от обема работа по даден уеб сайт. Нормално е големите уеб сайтове и онлайн магазини да отделят повече средства на поддръжка.

Да станеш първи в дадена сфера е трудно. Още по-трудно е да се задържиш на върха. Същото важи и за уеб сайтовете. Ето защо поддръжката и мониторинга за от толкова съществено значение.