Categories
Без категория

Причини за високо кръвно налягане при тийнейджърите

В днешният забързан свят е неоспорима истина, че все повече млади хора започват да страдат от заболявания, които са по-характерни за възрастните. Високо кръвно налягане е един от тези здравословни проблеми, които засягат хората във все по-ниска възраст. Причините за появата на хипертония се увеличават с всеки изминал ден. Стресът в училище се счита за един от основните фактори за високо  кръвно, но има и много други причини. Вижте кои са основните от тях:

Недостатъчен и некачествен сън – късните нощни партита имат неблагоприятен ефект върху общото здравословно състояние на младежите. Множество изследвания показват, че недостатъчният сън е решаващият фактор за появата на високо кръвно при тийнейджърите. Някой ученици и студенти работят през нощта, но това е нож с две остриета: печеленето на пари се отразява неблагоприятно на здравето. Като експерт в областта на здравето ще ви посъветвам да спите най-малко по 8 часа всеки ден, за да може кръвното ви налягане да бъде в нормалните за възрастта ви граници.

Затлъстяване – тенденцията към напълняване при тийнейджърите все става все по-силна и вече се достигат опасни нива. Днешната младеж е поставена между потребителската култура и материалистичният начин на живот, който е заседнал. Хората с наднормено тегло са много по-склонни към повишаване на кръвното, тъй като мастните натрупвания по сърцето и кръвоносните съдове пречат на нормалната им работа и така кръвта по-трудно си проправя път до различните органи, а това води до силен натиск от нейна страна върху стените на артериите. Вместо да спортуват, повечето млади хора са седнали пред компютрите и игралните конзоли. Активният начин на живот е най-добрият начин за предпазване от високо кръвно налягане, което води до сърдечни удари и инфаркти.

Неправилно хранене – нездравословните храни не само добавят излишни килограми, но имат и разрушителни последици една от които е хипертонията. Огромна част от тийнейджърите редовно посещават местата за бързо хранене и консумират меко казано „боклуци“, с огромни количества сол, захари и мазнини в тях, които повишават нивото на холестерол в тялото. Именно този холестерол е причината за повишаване на кръвното, ето защо младите хора трябва да започнат да се хранят здравословно и с балансирани храни, които ще им осигурят всички необходими вещества и ще поддържат оптимално кръвно налягане.