Categories
Без категория

Упражненията и аеробната дейност

Всеки ден има 1 440 минути. Отделяйте 30 от тях за физическа активност! Редовните упражнения са изключително важна част от доброто здрави. Хората, които са активни, живеят по-дълго и се чувстват по-добре. Упражненията могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Те може да забавят или да предотвратят диабета, някои видове рак и сърдечните проблеми. Всекидневните упражнения играят ключова роля и в процеса на лечение и възстановяване от травми или заболявания. Това е целта на терапевтичните физически упражнения. Разтягащите упражнения и тези за сила са само на няколко вида терапевтични упражнения. Баланс, съвместен контрол и укрепване на мускулите са други видове физически упражнения важни за лечение.

Най-възрастните хора имат нужда от най-малко 30 минути умерена физическа активност, най-малко пет дни в седмицата. Примерите включват ходене със средно темпо, косене на тревата, танци, плуване или колоездене. Упражненията за разтягане и за регулиране на теглото могат да укрепнат тялото ви и да подобрят вашето фитнес ниво.

Ключът е да се намерят най-подходящите упражнения за вас. Ако те са забавни за вас, вие ще сте по-склонни да останете мотивирани да ги изпълнявате. Може да поканите приятел да спортува заедно с вас или се присъединете към групов клас за упражнения. Ако сте били дълго време неактивни, трябва да се използва разумен подход и да започнете с упражненията по-бавно.

Аеробната дейност може да ви помогне:

  • Да държите излишъка от мазнини на страна. В комбинация с едни здравословни диети, аеробните упражнения ви помагат да отслабнете.
  • Да увеличите издръжливостта си. Аеробните упражнения могат да ви изморят само в краткосрочен план. Но в дългосрочен план, ще се радвате на увеличена издръжливост и ще намалят умората.
  • Предотвратява вирусни заболявания. Аеробните упражнения активират имунната система. Това ви прави по-малко податливи на незначителните вирусни заболявания, като настинки и грип.
  • Намаляват рисковете за здравето. Аеробните упражнения понижават риска от много заболявания, включително затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, инсулт и някои видове рак. Аеробни упражнения като ходене, намаляват риска от остеопороза.
  • Контролират хроничните заболявания Ако сте прекарали сърдечен удар, аеробните упражнения помага за предотвратяване на следващи удари.
  • Укрепват сърцето ви. По-силното сърце не трябва да бие по-бързо. По-силното сърце помпа кръвта по-ефективно, което подобрява притока на кръв до всички части на тялото си.
  • Дръжте артериите ясно. Аеробни упражнения повишава си липопротеините с висока плътност (HDL), или “добри” холестерол и намалява Вашата липопротеините с ниска плътност (LDL), или “лошо” холестерол. Потенциалът е резултатът? По-малко натрупване на плаки в артериите.
  • Подобряват настроението ви. Аеробните упражнения могат да намалят мрачността от депресията, намаляват напрежението, свързано с безпокойството и насърчават спокойствието.
  • Бъдете активни и независими с напредване на възрастта. Аеробните упражнения поддържат мускулите силни, което може да ви помогне да поддържате мобилност с напредване на възрастта. Аеробните упражнения също поддържат остър ума. В много случаи, 30 минутните аеробни упражнения, правени три пъти седмично, изглежда да увеличават когнитивните функции при възрастните.
  • Удължават живота. Хората, които правят редовни аеробни упражнения изглежда живеят по-дълго от тези, които не упражняват редовно.