Categories
Без категория

Често задавани въпроси за газовата уредба

Автогазта е тази газ, която се използва като гориво за моторните превозни средства и е съставена от пропан-бутан. Това е вторичен продукт при добива на нефт. В другите страни този продукт е известен със съкращението LPG (Liquefied Petroleum Gas), което в превод означава Течен петролен газ.

От къде идва автогазта?

40% от автогазта идват от рафинирането на суровия петрол, а останалите 60% направо от директен добив. При атмосферното налягане автогазта представлява поток от пари, но при наличието на известно налягане се превръща в течност.

Как точно работи преминаването на автогаз?

Монтирането на газова уредба на бензиновия автомобил представлява всъщност добавяне на втора независима горивна уредба. По този начин моторното превозно средство има възможност да работи както на газ, така и на бензин, като бива снабдено с втори резервоар за гориво, който се монтира обикновено в багажника на колата. Тъй като автомобилът има два резервоара, вероятността да закъсате по пътя поради липса на гориво намалява значително.

Възможно ли е да се монтира газова уредба на дизелов автомобил?

Да, възможно е. Но монтирането на газова уредба на дизелов автомобил води до увеличаване на изходната мощност, а не до повишаване на ефективността, тъй като за разлика от газовата уредба при бензинов автомобил тук не се използва само едното гориво по време на път, а комбинация от двете. По този начин има голяма вероятност за механична проблеми, породени от повреди в двигателя. Поради тази причина на този етап не е препоръчително да се монтира газова уредба на дизелов автомобил. Очаква се в бъдеще да се разработи по-добра газова горивна уредба, която да може да бъде монтирана и на коли, използващи дизел като основно гориво.

Възможно ли е автогазта да повреди бензиновия двигател?

Не е възможно. Всъщност газта, използвана като моторно гориво, притежава много по-чисто изгаряне. Това предполага по-лесна поддръжка на двигателя, както и по-дълъг живот за него. Има обаче едно основно изискване, за да може това да е в сила, а именно автомобилния двигател да използва оловен бензин. По-чистото изгаряне на горивото означава по-малко вредни емисии и по-малко въглеродни депозити в двигателя.

Безопасно ли е използването на газ като гориво?

Проведени са множество опити, симулиращи пътни инциденти и пожари при коли, притежаващи газови резервоари. Доказано е, че газовата уредба е в пъти по-безопасна, отколкото е бензиновата. Не трябва да се забравя факта, че в момента по света има над осем милиона газифицирани автомобила, а това не е случайност. Също така има множество известни личности, които притежават подобен автомобил. Като пример могат да бъдат споменати лимозината на един от президентите на Съединените Американски Щати, както и Ролс Ройсът на кралицата.

Може ли монтирането на газова уредба да промени цялостното представяне на автомобила?

Модерните газови уредби притежават интелигентна инжекционна система с течно впръскване, които показват никаква загуба в представянето на колата в състояние на движение.

Има ли значение каква газова система ще монтирам на автомобила си?

Категорично да. Изборът на тип и вид газова уредба е може би най-важното решение, което трябва да се направи. Добре е преди да пристъпите към монтирането да се консултирате с добър специалист в тази сфера. Също така може да се допитате и до познати, сдобили се скоро с газова уредба на своя автомобил. По този начин ще разберете от първа ръка от какво са доволни и от какво не, като по този начин може да си направите сами извода кое ще е най-доброто предложение за Вашия конкретен случай.