Categories
Без категория

Строителен стандарт „пасивна къща“

Чували ли сте  понятието “пасивна къща”? Ако отговорът е положителен, то това се дължи на факта, че този тип сгради набира все по-голяма популярност. По-добрата новина е, че техният брой се увеличава дори и по нашите географски ширини. Но в случай, че не сте запознати със значението на понятието “пасивна къща”, то нека в тази статия да се опитам да Ви го разясня.

Както разбирате от заглавието, тук става въпрос за един съвременен строителен стандарт. Той е създаден така, че неговата приложимост да щади природата и едновременно с това да предоставя на живущите в една такава сграда необходимите им комфорт и уют. Да не говорим, че пасивната къща е изключително икономична. Една от най-често допусканите грешки, когато се говори за този строителен стандарт, e, че той е считан за резултат от ново строителство. Пасивната къща е една концепция. Този стандарт има конкретни технически, архитектурни и екологични изисквания. Специалистите са категорични, че постигането му не е ограничено до определен вид сграда. Те дори твърдят, че бихте могли съвсем спокойно да изпълните неговите изисквания дори и само чрез саниране (полагане на топлоизолация).

За да може дадена сграда да получи сертификат за пасивна къща, то тя трябва да е покрила 5 конкретни критерии. Това е според виждането на Passivhausinstituts Darmstadt. Когато тези критерии са покрити, тогава сградата може да се нарече пасивна.

Сигурно се чудите, защо името на този строителен стандарт е точно това? Истината е, че съществуват определени източници на топлинна енергия. Те са станали известни с наименованието си “пасивни” и тъй като една пасивна къща разчита основно на тях, то от там идва и нейното име. Според специалистите в тази област един от най-видните примери за пасивен източник на топлинна енергия е самата слънчева светлина.

Пасивната къща има свой конкретен принцип на функциониране. Топлоизолацията играе огромна роля за тази цел. Поради тази причина производителите на топлоизолационни системи се стремят да създават продукти, които да бъдат изцяло подходящи за пасивното строителство. Графитният EPS е един такъв продукт. Той много по-ефикасен от обикновения бял EPS. Специалистите по топлоизолационни материали са напълно убедени, че този тип продукти повишават драстично енергийната ефективност на топлоизолираната сграда. Една изключително ефикасна интегрирана топлоизолационна система е именно ТЕРАПОР® ULTRA. Нейните изолационни характеристики са изключително високи. Тази система е подходяща и за нискоенергийни сгради.