Categories
Без категория

Топлоизолации предпазват всяка къща от мухъл и влага

От няколко месеца правех усилен ремонт на вилата ми и започнах да се интересувам и от топлоизолации. Къщата бе построена преди повече от двадесет години и имаше нужда от доста работа както по интериора, така и по фасадата. След като смених подовите настилки и тапетите, реших, че е добре да сложа и топлоизолации на стените. Всички съседни къщи имаха външни топлоизолации. Днес топлоизолации се поставяха и на новопостроените сгради.

Вилата ми се намираше в едно усойно дере, тук зимите бяха доста тежки, а през пролетта имаше често обилни валежи. Забелязах, че на някои места старата варово-циментова мазилка се е напукала и разронила. От вътрешната страна на някои от стените имаше влажни петна и мухъл. Това ми говореше достатъчно, че стените нямат добра влагоустойчивост. Знаех, че днес на  специализирания пазар се предлагат различни видове топлоизолации. Човек можеше да намери топлоизолации от минерална или каменна вата. Най-разпространени бяха стиропорените топлоизолации. Те бяха леки, „дишащи” и с много добри изолационни качества. Освен това не бяха скъпи. Външните топлоизолации позволяваха качественото поставяне и на нова фасадна мазилка. Старата мазилка бе доста груба и имаше много неравности. Нямаше да е рентабилно да я свалям цялата и стените наново да се грундират и шпакловат.

С един от моите майстори посетихме магазин за строителни материали. Там се предлагаха много видове топлоизолации. Решихме да вземем плоскости от стиропор, както и съответното количество специални дюбели. Не забравихме да купим и специална мрежа и шпакловъчно лепило.

В София често пъти виждах санирани сгради, по които имаше нови топлоизолации. Алпинистки бригади се спускаха от покрива на старите панелни блокове и монтираха външни топлоизолации. Моята къща бе на два етажа и нямаше да се налага да използваме специални алпинистки техники и въжета. Трябваше обаче да се монтира подходящо скеле. За целта закупихме от един склад специални метални тръби и скоби за монтаж на скеле. Знаех, че при монтажа на всички външни топлоизолации е добре да се спазва технологичният процес. Разгледах няколко от съседните къщи, които имаха топлоизолации. Собствениците отдавна ми бяха казали, че са много доволни и зимата в стаите е доста топло. Знаех, че всички видове топлоизолации се състоят от отделни плоскости, които се закрепват на стените една до друга. По този начин модерните топлоизолации чрез отделните сегменти или плочи поемат всякакви вибрации на сградата. Първо започнахме да закрепваме изолационните плоскости по стените посредством специални дюбели. След това върху тях опънахме фибромрежа, която трябваше да коригира всички неравности. Накрая цялата стена се шпакловаше със специално лепило. Така стените на къщата ми станаха равни и гладки. Сега върху тях можеше да се нанесе фасадната мазилка и да скрие положените топлоизолации –

http://www.boro-bg.com/